18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Św. Klemens jest patronem piekarzy. Przy okazji jego dnia tworzymy ranking piekarni w powiecie

Karol Świerkot
Chleba i igrzysk domagał się lud w starożytnym Rzymie. Do dzisiaj ten prastary wypiek nie stracił na znaczeniu

Pszenny, żytni, mieszany, z otrębami, graham? Każdy z nas ma swój ulubiony gatunek chleba, a każdy piekarz, w którymś się specjalizuje. O tym, że chleb, chlebowi nie równy, opowiedział nam Henryk Kondzielnik, którego piekarnię w Jankowicach odwiedziliśmy przy okazji dnia św. Klemensa - patrona piekarzy.

- Dobry chleb nie jest gładki i lśniący, tylko lekko popękany, szczególnie żytni, który mocniej fermentuje - tłumaczy piekarz. - To znaczy że odgazował i odfermentował, czyli będzie lepszy.
Nie każdy rodzaj bochenka jest też jednakowo zdrowy.

- Na pewno żaden nie jest szkodliwy, ale zdrowsze są te z mąki pełnoziarnistej, słabo czyszczonej i z otrębami - wyjaśnia - taki jest np. chleb typu graham, który jest naturalnie ciemniejszy niż zwykły, żytni.
Dodać jednak trzeba, że nie powinien być też nazbyt ciemny - To znaczy, że jest sztucznie pociemniany, np. karmelem albo innymi ulepszaczami - stwierdza.
Szukając dobrego chleba, zwróćmy uwagę na datę przydatności do spożycia.

- Dobry chleb nie może być jadalny po trzech tygodniach, bo albo musi zeschnąć, albo spleśnieć, chyba że jest nafaszerowany chemią.
Warto także odpowiedzieć na pytanie dlaczego nie powinno się spożywać chleba ciepłego, który jest najbardziej apetyczny.

- Chleb mieszany, z dodatkiem większej ilości mąki żytniej powinien być spożywany najwcześniej po 20 godzinach od wypieczenia - mówi Kondzielnik. - Chodzi o to, żeby wszystkie zmiany jakie zachodzą w pieczywie się ustabilizowały, a gazy odfermentowały, inaczej może zaszkodzić.
Która piekarnia ma najlepsze wypieki, gdzie chleb jest zawsze świeży i pachnący? Tworzymy ranking piekarni powiatu pszczyńskiego. Piszcie na

Która piekarnia ma najlepsze wypieki, gdzie chleb jest zawsze świeży i pachnący? Tworzymy ranking piekarni powiatu pszczyńskiego. Na Wasze propozycje czekamy do czwartku. Waszych faworytów piszcie w komentarzach lub wysyłajcie mailem [email protected]

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Seria pożarów Premier reaguje

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pszczyna.naszemiasto.pl Nasze Miasto