Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Najlepsza piekarnia w Pszczynie - u Jerzego Urbańczyka w Piasku

Karol Świerkot
fot. Karol Świerkot
Zwycięzcę naszego plebiscytu na najlepszą piekarnię w Pszczynie, odwiedziliśmy w jego piekarni

O godz. 10 chleba próżno już było tutaj szukać, wszystko zostało wyprzedane. To chyba najlepsze potwierdzenie wyników naszego plebiscytu na najlepszą piekarnię w Pszczynie, w którym zwyciężyła piekarnia Jerzego Urbańczyka z Piasku. Otrzymała aż 2215 Waszych głosów.

Jak to się dzieje, że właśnie tutaj przyjeżdżacie najchętniej po chleb i bułki? Składa się na to kilkudziesięcioletnia letnia historia zakładu, wyłącznie naturalne składniki używane do pieczenia oraz rodzinna atmosfera.

- Piekarnia w tym miejscu działa od 1938 roku, ojciec kupił ją od pani Widery - wyjaśnia Jerzy Urbańczyk.
W czasach PRL-u piekarnia była własnością spółdzielni, całkowicie w ręce pana Jerzego przeszła dopiero po transformacji w 1989 roku. - Zrobiliśmy remont i można było piec - mówi. Piekarnia nigdy nie miała masowego charakteru produkcji, do dzisiaj przy wypiekaniu chleba pracują tylko trzy osoby w tym pan Jerzy, któremu czasem pomagają jeszcze synowie

. - Znają się na pieczeniu, jak mają czas, to również pomogą - mówi Jerzy Urbańczyk. Pieczenie odbywa się tradycyjnie, ciasto wyrabiane jest cały czas ręcznie, a chleb jest pieczony w piecu węglowym.

- Jest trochę mało wydajny, bo trzeba go najpierw rozpalić. Partię chleba można wypiekać co trzy godziny, na piecach elektrycznych co pół - dodaje. W tutejszym pieczywie nie znajdziemy też żadnych ulepszaczy - zakwas, drożdże, mąka i sól, to wszystko - wymienia piekarz. - Czasami można dodać płatków ziemniaczanych - dodaje. Wszystko zależy od gatunku, jaki chcemy otrzymać. U Jerzego Urbańczyka wypieka się chleb zwykły, graham, ziarnisty i żytni a także bułki i drożdżówki, czasem kołocze.

- Kiedyś próbowaliśmy wypiekać chleb cebulowy, ale nie zdało to egzaminu, wszystko śmierdziało potem cebulą, nawet drożdżówki. Form nie dało się z tego wymyć - śmieje się Grażyna Urbańczyk.

A właśnie drożdżówki z kruszonką są tutaj prawdziwym rarytasem - Już o piątej rano stukają czasem na okno młodzi, jak do roboty idą, żeby sobie zabrać na drugie śniadanie - mówi pani Grażyna.

Jak podkreślają Urbańczykowie, nie lubią nowości, wolą trzymać się tradycyjnych metod i receptur. - Wszędzie teraz dużo chemii, bo wszyscy chcą, żeby było dużo i tanio, potem widzimy, jakie są efekty. My wolimy ciężko i uczciwie pracować - mówi pani Grażyna - Bo nic nas tak nie cieszy jak to, kiedy przychodzą młodzi ludzie, którzy dopiero co się sprowadzili i mówią, że teraz to będą u nas kupować, bo imsmakuje pieczywo - dodaje.

A praca w piekarni do łatwych nie należy. Pan Jerzy pracuje zawsze na noc, od kilkunastu lat, bo piekarnia działa w systemie jednozmianowym. Ale nikt tutaj się nie skarży, bo największą nagroda są zadowoleni klienci, nie tylko z Piasku. - Po chleb przejeżdżają do nas nawet z Żor - mówi pani Grażyna. - Dlatego dziękujemy wszystkim, którzy głosowali na naszą piekarnię, bo to jest budujące. Wiemy, że jest się po co starać.

Na dalszych miejscach podium w naszym plebiscycie również znalazły się małe, rodzinne piekarnie. Drugie miejsce zajęła piekarnia Witoszek z Ćwiklic a trzecie Henko z Jankowic. Tuż za podium uplasowała się piekarnia Brzęczek z Pszczyny oraz Komraus z Łąki. Wszystkie mają bogate tradycje piekarnicze i cukiernicze.


Oto Wasze opinie jakie pojawiały się na stronie internetowej plebiscytu na temat piekarni Jerzego Urbańczyka:

Zgadzam się - Piasek Ćwiklice i Jankowie - bardzo dobre pie czywo i kołocze... smak dzieciństwa, taki jak piekła moja babcia. Gratulacje!
Anna

Wszyscy głosują na Piasek, postanowiłam to sprawdzić. Nie kłamią, są najlepsi.
Irenka

To co piszą o wypiekach pana Urbańczyka z piekarni Piasek to jest prawda, naprawdę nie jadłem lepszych. Prawdziwym koneserom dobrego pieczywa polecam!
Mieszkaniec Piasku

Najlepszy chleb na Piasku, a dla dzieci można kupić przepyszne pajacyki drożdżóweczki pychota:)
Kasia

Piasek - bardzo dobre pieczywo, dziś musiałam to sprawdzić, szkoda tylko że ciemne pieczywo tak szybko wykupują. Dziś o 13 już nie było, a specjalnie po nie jechałam, ale bułki grahamki, drożdżówkę z serem naprawdę super, palce lizać. Polecam
Kasia z Jankowic

od 7 lat
Wideo

21 kwietnia II tura wyborów. Ciekawe pojedynki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pszczyna.naszemiasto.pl Nasze Miasto