W skrócie
Bruschetta to rodzaj przystawki, czyli antipasti, który można zamawiać w restauracjach lub samodzielnie przygotować z łatwo dostępnych składników. We Włoszech, zanim zaczęto uprawiać pomidory podawano crostino, czyli grzanki z opiekanego chleba, oliwą i czosnkiem. Dopiero sprowadzenie pomidorów przeobraziły crostino w bruschettę. Podpowiadamy przepis na bruschettę idealną na imprezę.
Kliknij przycisk, aby zobaczyć galerię dotyczącą bruschetty
Bruschetta – przepis z pomidorami i cebulą
Liczba porcji: na 4 kromki.
Czas przygotowania: 5 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 4 kromki pieczywa np.: bagietki lub chleba wiejskiego.
- 1 pomidor,
- 15 g cebuli,
- 1 ząbek czosnku,
- 3 g soli,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- świeżo zmielony czarny pieprz,
- listki świeżej bazylii.
Jak zrobić tradycyjną bruschettę?
Przygotowanie:
- Patelnię należy rozgrzać z łyżką oliwy z oliwek.
- Na patelni trzeba ułożyć kromki chleba lub bagietki i zarumienić.
- Następnie trzeba pokroić pomidora w kostkę i cebulę.
- Sałatkę z pomidorów trzeba doprawić solą, pieprzem i listkami świeżej bazylii.
- Grzanki trzeba natrzeć czosnkiem, a pozostałości wrzucić do pomidorów.
- Na koniec kromki trzeba ułożyć na talerzu i na wierzchu ułożyć pomidory.
- Bruschetta na zimno jest gotowa do podania.
W naszej galerii możecie zobaczyć rodzaje bruschetty na imprezę
Domowa bruschetta z mozzarellą
Włoska grzanka często przybiera też nowe formy podania. Podstawową wersję można wzbogacić plastrami mozzarelli albo oprószyć startym parmezanem. Bruschetta z mozzarellą może być zapieczona do momentu rozpuszczenia się sera lub podana na podpieczonym z serem ogrzanym do temperatury pokojowej. Do sałatki z pomidorami można także dodać czarne oliwki lub posiekane suszone pomidory.
Bruschetta ze słoniną
Znanym we Włoszech przysmakiem jest także bruschetta al lardo, czyli grzanka z pomidorami z dodatkiem cienkiego plastra słoniny. Po opieczeniu i natarciu czosnkiem kładzie się słoninę, posiekanego pomidora i wierzch dekoruje świeżym oregano. Ponadto warto pamiętać, że bruschetta może być podana np.: z szynką parmeńską lub nawet włoską mortadelą.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Aby gotowanie było jeszcze prostsze
Leczo warzywne. Przepis na obiad bez mięsa
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?