W skrócie
Słodkie i soczyste śliwki połączone z kwaskowatą maślanką i gęstą śmietaną tworzą smakowitą propozycję na sezonowe śniadanie. Domowe placki ze śliwkami można podawać z sosem śliwkowym, albo przełożyć własnoręcznie przyrządzoną czekośliwką. Każdy z tych dodatków podbije smak owoców.
Aromatyczne placki ze śliwkami – przepis z owocami
Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 30 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 400 g mąki pszennej,
- 5 g sody oczyszczonej,
- 200 g kwaśnej śmietany,
- 135 g maślanki,
- 5 g mielonego cynamonu,
- 3 g świeżo startej gałki muszkatołowej,
- 3 śliwki,
- 2 jajka,
- 30 g masła klarowanego lub oleju rzepakowego do smażenia.
Jak zrobić placki ze śliwkami?
Przygotowanie:
- Śliwki należy umyć, usunąć pestkę i pokroić owoce na cienkie plastry.
- Wszystkie składniki należy wymieszać w szerokiej misce, aż nabiorą jednolitej konsystencji. Mogą pojawić się niewielkie grudki.
- Do masy na placki należy dorzucić pokrojone wcześniej śliwki i dokładnie wymieszać.
- Patelnię o grubym i nieprzywierającym dnie należy rozgrzać z wybranym tłuszczem.
- Przy pomocy łyżki należy umieszczać porcję ciasta na patelni i smażyć po 3 minuty, aby brzegi placków stały się chrupiące. Po tym czasie należy przewrócić placki i smażyć jeszcze przez minutę.
- Usmażone placki ze śliwkami można układać na talerzu i podawać jeszcze ciepłe.
Czytaj także: Puszysty placek ze śliwkami na dużą blachę. Przepis na maślane ciasto pachnące cynamonem
Sposób podania placków ze śliwkami
Usmażone placki ze śliwkami można podawać z gęstym kompotem ze śliwkami albo polać płynnym miodem. Domowe placki ze śliwkami świetnie smakują serwowane z syropem klonowym, posypane cukrem pudrem albo posypane mieszanką uprażonych orzechów włoskich. Część mąki pszennej można zamienić na zmielone płatki owsiane, dzięki temu przekąską będzie miała więcej błonnika. Miłośnicy maku, czarnuszki lub sezamu mogą dodać ich łyżeczkę do ciasta.
Drożdżowe placki ze śliwkami
Nasze mamy i babcie często smażyły placki ze śliwkami w formie drożdżowych racuchów. Według tych przepisów trzeba uzbroić się w odrobinę cierpliwości, aby ciasto drożdżowe mogło wyrosnąć przynajmniej przez 30 minut w cieple. W tej wersji przekąska mogła być łączona z jabłkami, stanowiąc idealny deser na jesień. Placki ze śliwkami z patelni na bazie proszku do pieczenia lub sody będą smaczną propozycją dla osób niemających dużo czasu na gotowanie.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Patelnie w najlepszych cenach

Strefa Biznesu: Które miasta zamawiają najwięcej jedzenia na dowóz?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?