Przygotowanie kaczki z grzybami i kaszą w ciągu jednej godziny, w dodatku w nieznanej sobie kuchni, tak aby podbiła podniebienia znanych szefów kuchni, m.in. Mirka Drewniaka. Takiego ambitnego zadania podjęli się w poniedziałek, 12 listopada uczniowie szkół gastronomicznych z Pszczyny, Bielska-Białej, Rybnika, Żor, Wodzisławia Śląskiego, Tychów i Wisły. W restauracji Wodna Wieża w Pszczynie odbył się finał konkursu kulinarnego "Wehikuł smaku". Ponieważ lokal jest urządzony w stylu steampunk, nawiązującym do wiktoriańskiej Anglii i powieści Juliusza Verne'a, uczniowie mieli przygotować danie wiktoriańskie, czyli kaczkę z grzybami i kaszą. Resztę składników musieli sobie dobrać sami. Inwencja młodych kucharzy przerosła wyobrażenia jury. Jedna ekipa przygotowała nawet mus z... jarzębiny (tego jednak nie polecamy, bo jarzębiny lepiej nie jeść).
Najlepiej przygotowali kaczkę Agnieszka Warczok i Kamil Widenka z Zespołu Szkół Ekonomicznych im. Oskara Langego w Wodzisławiu Śląskim. Drugie miejsce zajęli Ewelina Jakubiec i Jakub Górny z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Handlowych
w Bielsku-Białej, a trzecie miejsce zdobyły Anna Kapica i Justyna Pyrtek z Zespołu Szkół nr 1 w Pszczynie. Jury wyróżniło także duet z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich z Wisły w składzie: Marek Pilch i Łukasz Świtała.
Uczestnicy:
- Zespół Szkół nr 7 w Tychach reprezentowali Szymon Szyja i Marcin Wróbel. Ugotowali kaczkę po wiktoriańsku z kaszottto w towarzystwie polskich warzyw.
- Zespół Szkół Ekonomicznych im. Oskara Langego w Wodzisławiu Śląskim reprezentowali Kamil Widenka i Agnieszka Warczok. Ugotowali oni kaczkę sous vide z wątróbką pod pianką porzeczkowo-miętową podaną na poduszce orzechowej z kaszą w towarzystwie ciasta grzybowego z cheddarem, musu groszkowo-miętowego i sosu porzeczkowego.
- Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Wiśle reprezentowali Marek Pilch i Łukasz Świtała. Zaproponowali kaczkę z orientalną nutą podaną na risotto z pęczaku w asyście musu porzeczkowego i leśnych grzybów.
- Zespół Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Rybniku reprezentowali Ewelina Seneczyn i Michał Stacherczak. Ugotowali oni aksamitną pierś kaczą w kąpieli z nalewki gruszkowej w asyście musu dyniowego i stożków maślano-kukurydzianych.
- Zespół Szkół nr. 1 w Pszczynie reprezentowały Anna Kapica i Justyna Pyrtek. Dziewczyny ugotowały pierś z kaczki pod pierzynką.
- Zespół Szkół Gastronomiczno-Handlowych w Bielsku-Białej reprezentowali Ewelina Jakubiec i Jakub Górny. Przyrządzili przydymioną kaczą pierś z zagadkową babeczką w asyście pomarańczowych kropli.
- Zespół Szkół nr 1 w Żorach reprezentowały Dorota Zadka i Paulina Roszak. Przygotowały żurawinową fantazję.
*Zniewalający wystrój restauracji Kryształowa Magdy Gessler ZOBACZ ZDJĘCIA i WIDEO
*Wszystkie barwy Niepodległości w obiektywach reporterów Dziennika Zachodniego ZDJĘCIA
*Euforia na koncercie Kultu w Spodku [ZDJĘCIA i WIDEO]
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?