18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Pszczyna: Konkurs kulinarny dla uczniów w Wodnej Wieży

Katarzyna Pachelska
W poniedziałek, 12 listopada w restauracji Wodna Wieża w Pszczynie odbył się finał konkursu "Wehikuł smaku". Wzięli w nim udział uczniowie następujących miast: Pszczyna, Bielsko-Biała, Rybnik, Żory, Wodzisław Śląski, Tychy, Wisła. Zwyciężyła ekipa z Wodzisławia.

Przygotowanie kaczki z grzybami i kaszą w ciągu jednej godziny, w dodatku w nieznanej sobie kuchni, tak aby podbiła podniebienia znanych szefów kuchni, m.in. Mirka Drewniaka. Takiego ambitnego zadania podjęli się w poniedziałek, 12 listopada uczniowie szkół gastronomicznych z Pszczyny, Bielska-Białej, Rybnika, Żor, Wodzisławia Śląskiego, Tychów i Wisły. W restauracji Wodna Wieża w Pszczynie odbył się finał konkursu kulinarnego "Wehikuł smaku". Ponieważ lokal jest urządzony w stylu steampunk, nawiązującym do wiktoriańskiej Anglii i powieści Juliusza Verne'a, uczniowie mieli przygotować danie wiktoriańskie, czyli kaczkę z grzybami i kaszą. Resztę składników musieli sobie dobrać sami. Inwencja młodych kucharzy przerosła wyobrażenia jury. Jedna ekipa przygotowała nawet mus z... jarzębiny (tego jednak nie polecamy, bo jarzębiny lepiej nie jeść).

Najlepiej przygotowali kaczkę Agnieszka Warczok i Kamil Widenka z Zespołu Szkół Ekonomicznych im. Oskara Langego w Wodzisławiu Śląskim. Drugie miejsce zajęli Ewelina Jakubiec i Jakub Górny z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Handlowych
w Bielsku-Białej, a trzecie miejsce zdobyły Anna Kapica i Justyna Pyrtek z Zespołu Szkół nr 1 w Pszczynie. Jury wyróżniło także duet z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich z Wisły w składzie: Marek Pilch i Łukasz Świtała.

Uczestnicy:

  • Zespół Szkół nr 7 w Tychach reprezentowali Szymon Szyja i Marcin Wróbel. Ugotowali kaczkę po wiktoriańsku z kaszottto w towarzystwie polskich warzyw.
  • Zespół Szkół Ekonomicznych im. Oskara Langego w Wodzisławiu Śląskim reprezentowali Kamil Widenka i Agnieszka Warczok. Ugotowali oni kaczkę sous vide z wątróbką pod pianką porzeczkowo-miętową podaną na poduszce orzechowej z kaszą w towarzystwie ciasta grzybowego z cheddarem, musu groszkowo-miętowego i sosu porzeczkowego.
  • Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Wiśle reprezentowali Marek Pilch i Łukasz Świtała. Zaproponowali kaczkę z orientalną nutą podaną na risotto z pęczaku w asyście musu porzeczkowego i leśnych grzybów.
  • Zespół Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Rybniku reprezentowali Ewelina Seneczyn i Michał Stacherczak. Ugotowali oni aksamitną pierś kaczą w kąpieli z nalewki gruszkowej w asyście musu dyniowego i stożków maślano-kukurydzianych.
  • Zespół Szkół nr. 1 w Pszczynie reprezentowały Anna Kapica i Justyna Pyrtek. Dziewczyny ugotowały pierś z kaczki pod pierzynką.
  • Zespół Szkół Gastronomiczno-Handlowych w Bielsku-Białej reprezentowali Ewelina Jakubiec i Jakub Górny. Przyrządzili przydymioną kaczą pierś z zagadkową babeczką w asyście pomarańczowych kropli.
  • Zespół Szkół nr 1 w Żorach reprezentowały Dorota Zadka i Paulina Roszak. Przygotowały żurawinową fantazję.


*Zniewalający wystrój restauracji Kryształowa Magdy Gessler ZOBACZ ZDJĘCIA i WIDEO
*Wszystkie barwy Niepodległości w obiektywach reporterów Dziennika Zachodniego ZDJĘCIA
*Euforia na koncercie Kultu w Spodku [ZDJĘCIA i WIDEO]

Codziennie rano najświeższe informacje z woj. śląskiego prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera
od 12 lat
Wideo

echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pszczyna.naszemiasto.pl Nasze Miasto