MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Po świętach robię zapiekankę z resztek wędlin. Poznaj sposób na oszczędny obiad. Dokładka gwarantowana

Redakcja
Domowa zapiekanka z resztkami wędlin znakomicie smakuje zrobiona z kawałkami szynki.
Domowa zapiekanka z resztkami wędlin znakomicie smakuje zrobiona z kawałkami szynki. Getty Images/ Mariha-kitchen/zdjęcie ilustracyjne
Najczęściej po świętach w lodówce zostaje niedojedzone kawałki wędlin, kiełbasy lub pasztetu. Właśnie wtedy przygotowuję szybką zapiekankę z makaronem. Do zapiekanek makaronowych można dodawać starty żółty ser i resztki pokrojonych warzyw. Poznaj przepis na pyszną zapiekankę z resztkami poświątecznych wędlin.

W skrócie

Najważniejsze w przygotowaniu zapiekanki z resztek wędlin jest korzystanie z mięsa, które nadal nadaje się do spożycia. Nie jest zepsute, wciąż dobrze wygląda i pachnie. To danie w szczególności służy użyciu pojedynczych kawałków mięsa, z którym najczęściej nie wiadomo, co zrobić. Jeśli szynka obeschnie, można namoczyć ją we wrzątku, aby nabrała odpowiedniej tekstury. Poznaj przepis na prostą i sycącą zapiekankę makaronową idealną na poświąteczny obiad.

Zapiekanka z resztek wędlin – prosty przepis na obiad

Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 1 godzina.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 200 g makaronu penne, kokardek lub świderków,
  • 200 g resztek wędlin (wieprzowej, drobiowej, wołowej),
  • 4 ząbki czosnku,
  • 200 ml śmietanki 18 lub 12 procent,
  • 100 g sera gouda,
  • 1 papryka,
  • 1 cebula,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka bułki tartej,
  • szczypta soli,
  • szczypta mielonego czarnego pieprzu,
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich,
  • 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki.

Opcjonalnie:

  • 20 g startego sera na wierzch,
  • 10 g posiekanego szczypiorku,
  • 10 g posiekanej natki pietruszki.

Jak zrobić zapiekankę z resztek wędlin?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku ugotowałam makaron z łyżeczką soli na sposób al dente.
  2. Ugotowany makaron odcedziłam.
  3. Resztki wędlin, cebulę i paprykę pokroiłam w kostkę.
  4. Jajka rozbiłam do szklanej miski, dolałam śmietankę, doprawiłam solą, pieprzem, obranymi i przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, ziołami i startym serem.
  5. Dodałam pokrojoną wędlinę z warzywami i wymieszałam.
  6. Ugotowany makaron połączyłam z masą jajeczno-śmietankową.
  7. Naczynie żaroodporne wysmarowałam masłem, obsypałam bułką tartą i przełożyłam do niej makaron.
  8. Makaron wyrównałam w naczyniu żaroodpornym i piekłam w 180° Celsjusza przez 25-30 minut do momentu zarumienienia.
  9. Przed końcem pieczenia zapiekankę z resztkami wędlin można posypać dodatkową porcją startego sera.
  10. Przed podaniem zapiekankę można posypać posiekaną natką pietruszki lub szczypiorku.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
od 7 lat
Wideo

Sałatka z młodych ziemniaków. Idealna do dań z grilla

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Po świętach robię zapiekankę z resztek wędlin. Poznaj sposób na oszczędny obiad. Dokładka gwarantowana - Strona Kuchni

Wróć na pszczyna.naszemiasto.pl Nasze Miasto