Kojarzące się z polskimi świętami Bożego Narodzenia pierniki nie mają polskiego rodowodu. Pochodzą z XII-wiecznej Bazylei i Norymbergii, które były głównymi producentami pierników w ówczesnej Europie.
Po francusku piernik znaczy "chleb korzenny", po hiszpański - "chleb imbirowy", po rumuńsku - po prostu "słodkie ciasto".
Polska nazwa "piernik" wywodzi się od staropolskiego słowa "pierny", czyli pieprzny.
Do wina i do... wódki
Piernik zawsze był deserem po obiedzie, ale podawano go także do wina, a nawet jako zakąskę do wódki.
W XVIII wieku popularne było powiedzenie:
Kto nie pija gorzałki i od niej umyka,
Ten słodkiego nie godzien kosztować piernika..
Piernik integracyjny
Wielką zaletą piernika jest jego długa przydatność do spożycia. Na szczęście, nie trzeba go przygotowywać tuż przed świętami. Ich wypiekiem można się zająć znacznie wcześniej, a potem usiąść z rodziną do dekoracji. Ma zatem piernik jeszcze wartość integracyjną.
Miłą tradycją jest obdarowywanie się piernikami. Świetne pierniki, bajecznie zdobione można co roku znaleźć w tyskiej ciastkarni "Maszkieteria".
Sałatka ze świeżego szpinaku
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?