Rąbka tajemnicy o świątecznych potrawach uchylają nam Irena Piesiór i Hildegarda Wojtala z Koła Gospodyń Wiejskich w Jankowicach.
Chociaż same przyznają, że sposobów na wigilijne dania jest przynajmniej tyle, ile domów w każdej wsi. Bo co prawda każdy region ma określone tradycyjne potrawy, to też każda gospodyni ma własne knify jak je przyrządzić, aby było smacznie i wszystko się udało. Nawet pani Irena i Hildegarda, pomimo, że z jednego koła, mają różne sposoby na niektóre dania.
Powoli przygotowania do świąt już się rozpoczęły, ale jak przyznają gospodynie z Koła Gospodyń Wiejskich w Jankowicach, wielkie gotowanie zacznie się dopiero w wigilię.
- Wszystko musi być świeże, np. makówka mogłaby skwaśnieć - mówi Hildegarda Wojtala z KGW Jankowice. - Chociaż niektóre potrawy lepiej jak trochę przejdą, np. kapusta - dodaje.
W Jankowicach na wigilijnym stole nie może zabraknąć zupy fasolowej ze śliwkami, jednak sposób jej podania nie zawsze jest taki sam.
- W jednym garnku mam śliwki, w drugim mam fasolową. Śliwki daję na talerz najpierw, potem wlewam zupę - mówi Irena Piesiór z KGW w Jankowicach.
Pani Hilda z kolei śliwki daje do zupy.
- Fasolkę robię razem ze śliwkami na zasmażce - wyjaśnia swój sposób.
Nasze gospodynie polecają na świąteczny stół również zupę na głowach karpi z grzankami albo grzybową.
- Tylko musi być dużo warzyw, żeby zabić posmak ryby - radzi Irena Piesiór. Grzybowa natomiast najlepsza będzie na grzybach leśnych, a nie na pieczarkach.
Obie panie nie przypominają sobie jednak, aby w naszym regionie była robiona siemieniotka. Bardziej znajoma jest już moczka, która jednak jest raczej deserem, i to kalorycznym.
Wigilijna zupa
grzybowa
Składniki: 0.5 kg świeżych grzybów, 2 litry wody, 1,5 łyżeczki soli, 2 cebule, 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, 3/4 szklanki gęstej śmietany, koper lub pietruszka.
Przygotowanie: Grzyby wypłukać i zalać gorącą wodą, przyprawić solą i pieprzem, gotować na małym ogniu około 1 godz. Masło rozgrzać na patelni, dodać cebulę, smażyć do zrumienienia ciągle mieszając, dodać do zupy i gotować około 10 minut. Mąkę wymieszać z 3 łyżkami śmietany. Wlać pozostałą śmietanę. Wszystko wymieszać i gotować na małym ogniu około 15 minut. Zupę podawać gorącą, osypana zieleniną. Porcja na 8 osób. Zupę można podawać z gotowanymi ziemniakami lub lanym ciastem.
Świąteczny karp
w śmietanie
Składniki: 8 szt. dzwonka karpia, 8 łyżek masła, 2 szklanki posiekanej cebuli, 2 łyżeczki papryki, 2,5 łyżeczki soli, 0,5 łyżeczki pieprzu, 2 szkl. wody, 1 szkl. gęstej śmietany (kwaśnej)
Przygotowanie: Rybę oczyścić, pokroić na dzwonka. Masło rozgrzać na głębokiej patelni, wsypać cebulę i smażyć na średnim ogniu na złoty kolor. Ułożyć rybę na cebulę, posypać papryką, sola i pieprzem, wlać wodę i dusić pod przykryciem na małym ogniu około 40 minut. Wlać śmietanę, wstrząsnąć kilka razy patelnią, aby śmietana połączyła się z sosem. Doprawić solą i pieprzem. Podawać na gorąco w patelni. Porcja na 8 osób. Rybę podaje się z kwaszoną lub gotowaną kapustą z grzybami lub surówką.
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?