Co dom to obyczaj, szczególnie widać to podczas Świąt Bożego Narodzenia. Bowiem nawet w sąsiednich domach w jednej wsi tradycje mogą się różnić. O te różnice i podobieństwa zapytaliśmy Irenę Gołej i Elżbietę Nowrotek z Koła Gospodyń Wiejskich w Wiśle Wielkiej.
Zdradziły nam też kilka kuchennych sekretów, jak gotować, żeby było smacznie. - Różnią się chociażby już potrawy na wigilijnych stołach, oraz ich składniki. - Ja gotuję np. zupę rybną, ale na słodko - mówi Jadwiga Gołek z KGW w Wiśle Wielkiej.
Są też różne sposoby na makówkę - można robić na strucli, bułce albo sucharach - wymienia.
Gospodynie zdradzają, że do kapusty lepiej użyć grzybów leśnych niż pieczarek, bo ma wtedy lepszy smak, jest też sposób, aby nie była zbyt ostra. - Kapusta kupna ma dużo octu, dlatego dobrze ją przepłukać dwa razy - radzi Elżbieta Nowrotek. - I krótko gotować - dodaje Jadwiga Gołek. Swojską kapustę wystarczy raz przepłukać przed gotowaniem, radzą gospodynie z Wisły Wielkiej.
Jednak nie tylko są sposoby na udane potrawy, ale i na udany rok. - Wszystkie resztki z wigilijnego stołu, ości daje się pod drzewa w ogrodzie, aby obrodziły na przyszły rok - radzi Elżbieta Nowrotek.
W zdrowiu ma natomiast pomóc orzech, choć może też zaszkodzić. - Trzeba do wigilii zjeść orzech włoski. Jeśli po rozłupaniu środek jest zdrowy, znaczy, że i nas choroba w przyszłym roku nie dopadnie. Gorzej, jeśli jest zepsuty, to zdrowie nam nie dopisze - przepowiada Jadwiga Gołek. Trzeba też zadbać o gości. - Jeśli ktoś nas odwiedzi w czasie wigilii, musi chociaż na chwilę usiąść przy stole, bo inaczej ktoś z rodziny się straci w następnym roku - przestrzega Elżbieta Nowrotek. - I to się sprawdza dodaje pani Jadwiga.
Na stole poza potrawami nie powinno zabraknąć sianka i pieniędzy. - Musi być też jabłko i pomarańcza oraz jemioła, ale pod żyrandolem - wymienia pani Jadwiga. Jeżeli tych zasad będziemy się trzymać, wigilia będzie smaczna, a rok udany.
Zupa rybna z przepisu Jadwigi Gołek
Składniki: 4 duże głowy z karpia, 1 duży seler, 1 duży pasternak, 3 duże pietruszki (korzeń), 5 średnich marchwi, 4 duże cebule, 1 główka czosnku, 200 g rodzynek, 1 piwo ciemne, może być karmelowe, 300 g piernika miodowego, sok z cytryny, cukier, sól, pieprz do smaku.
Wykonanie: Warzywa umyć, obrać i ugotować do miękkości z głowami ryb i przyprawami. Po ugotowaniu warzywa zmielić w maszynce lub potrzeć przez sito. Głowy obrać i mięso bez ości włożyć do wywaru z mielonymi warzywami. Dodać rodzynki, cukier, sok z cytryny i lekko gotować. Zagęścić piernikiem namoczonym w piwie. Zupę podawać należy z całym gorącym ziemniakiem lub z grzankami.
Jest to tradycyjne pierwsze danie wigilijne.
Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?