Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Śląskie Smaki: Stara Piekarnia w Pszczynie zwycięzcą w konkursie

Karol Świerkot
Śląskie Smaki w Bielsku Białej zdominowali pszczynianie
Śląskie Smaki w Bielsku Białej zdominowali pszczynianie
W Bielsku-Białej rozdano Złote Durszlaki podczas konkursu Śląskie Smaki. Stara Piekarnia w Pszczynie zajęła pierwsze miejsce w kategorii profesjonalistów. Pozostałe miejsca na podium także należą do Pszczyny

Pszczyńskie restauracje wiodły prym w Bielsku Białej podczas konkursu Śląskie Smaki. Stara Piekarnia zajęła w nim pierwsze miejsce i zdobyła złoty durszlak. Tuż za nią uplasowała się Restauracja Frykówka. Trzecie miejsce na podium zajął Hotel Styl 70.

21 konkursowych drużyn (po 7 w każdej kategorii) przygotowywało przystawkę lub deser, zupę i danie główne.
Jurorzy mieli nie lada orzech do zgryzienia. Nie dość, że wszystko było pyszne to jeszcze przepięknie podane. Aż szkoda było niszczyć często misterne kompozycje – przyznaje Remigiusz Rączka, który oceniał profesjonalistów.

W konkursie restauracja Stara Piekarnia przygotowała:
- Przetwory z książęcej spiżarni – smalczyk z gęsi z jabłkiem i cebulką
w towarzystwie ogórka małosolnego, pasztet z gęsi z confie gruszkowo-wiśniowo-
śliwkowym, wędzona w dymie olchowym pierś z gęsi z marynowaną opieńką
- Chłodnik z botwinki z jajkiem przepiórczym
- Grasica cielęca z prawdziwkami i szalotką podana z plackami z gruszki z sosem
z czarnej porzeczki i pigwy

Restauracja Frykówka przyądziła:
- Zupa z tartego chrzanu z wędzonką i jajkiem
- Zając pszczyński w sosie własnym podany z buraczkami glazurowanymi i kluskami
kładzionymi
- Ciasto rabarbarowe z posypką na musie truskawkowym

Restauracja Hotelu Styl 70*** zaprezenowała:
- Świeży boczek sous vide z sosem piwno-chrzanowym na powidłach z suszonych śliwek
- Pikantny krem z oberiby z suszonym bekonem i długo gotowanym jajkiem
- Polędwica z sarny sous vide z krupnikiem i chutneyem z bruszwicy i jabłek, podana
z ziemniakami z fois gras i pianką tymiankową

Konkurs nie był jedyną kulinarną atrakcją dnia. Swoje specjały poza konkursem pokazały także restauracje
skupione na Szlaku Kulinarnym Śląskie Smaki. Mozna było kupić m.in. wołowe rolady, żur żeniaty, kopę,
góralską kwaśnicę czy jurajski marchwiak i gęsie pipki).

od 12 lat
Wideo

echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pszczyna.naszemiasto.pl Nasze Miasto