Wtedy w restauracji Wodna Wieża w Pszczynie odbędzie się finał konkursu kulinarnego "Wehikuł smaku".
Wybrani już młodzi kucharze będą mieli niełatwe zadanie - będą musieli przygotować danie, którego głównymi składnikami są kaczka oraz grzyby. Potrawa powinna być inspirowana XIX-wieczną, wiktoriańską recepturą, natomiast jej wykonanie musi odbyć się już przy użyciu nowoczesnych technik kulinarnych.
Ocenie jury zostaną poddane m.in. smak potrawy, jej aranżacja, ale również profesjonalizm pracy czy dobór składników.
Członkami kapituły konkursu "Wehikuł smaku" będą szefowie kuchni w Wodnej Wieży oraz branżowi eksperci. Głównym jurorem będzie Mirosław Drewniak - były szef kuchni hotelu Noma Residence, autor serii książek o tematyce kulinarnej.
Nagrody dla laureatów wykona Anna Skrzypiec, znana pszczyńska rzeźbiarka, właścicielka galerii i pracowni artystycznej "Rzeczy Niepowtarzalne".
Nie bez kozery pokazowe danie uczestników konkursu ma nawiązywać do złotej epoki Wielkiej Brytanii. Wnętrza Wodnej Wieży są jakby wyjęte z kart powieści Juliusza Verne'a, dominuje tu styl steampunk.
- Chcemy zachęcić młodych ludzi do wyrażenia własnych pasji kulinarnych - mówi Wojciech Kania, właściciel Wodnej Wieży w Pszczynie. - Jesteśmy przekonani, że wśród uczestników konkursu znajdziemy utalentowanych kucharzy, prawdziwych wirtuozów smaku, którzy zasługują na słowa uznania i możliwość zaprezentowania swojego talentu szerszej publiczności - dodaje Kania.
Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?