Bierze się 4 kg suszonych podgrzybków, 5 kg włoszczyzny, 12 kg pieczarek, 6 kg cebuli, 18 kg ziemniaków, 20 pęczków natki pietruszki i odpowiednią ilość wywaru warzywno-mięsnego. Na koniec zaprawia się 7 litrami śmietany i tak powstaje 170 litrów wigilijnej zupy grzybowej, której będzie można spróbować 23 grudnia na rynku.
Jak co roku przed Wigilią starosta i burmistrz zapraszają na gorącą grzybową wszystkich chętnych i głodnych. W okolicach ratusza stanie ogrzewany namiot, w którym można będzie najeść się do syta, a także wziąć zupę do domu. Trzeba tylko przynieść na nią słoik lub inne opakowanie. Wigilijną grzybową gotuje tym razem kuchmistrz Marek Furczyk z Planety Smaku.
Seria pożarów Premier reaguje
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?