Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Gospodynie z Ćwiklic na Festiwalu Smaków Regionalnych

Katarzyna Granda
Um Pszzyna
17 i 18 czerwca Koło Gospodyń Wiejskich z Ćwiklic zaprezentowało się na Festiwalu Smaków Regionalnych w Ślesinie.

Celem imprezy było promowanie tradycji kulinarnych regionu i zapoznanie się ze smakami innych regionów. Swój przyjazd zapowiedzieli również Kaszubi i Górale. Była to zatem niebywała okazja, aby spróbować potraw z różnych zakątków naszego kraju.
Impreza rozpoczęła się w sobotnie popołudnie na ślesińskim rynku, skąd uczestnicy przeszli kolorowym korowodem w strojach regionalnych do plaży.
Oprócz konsumpcji potraw, które przygotowali goście z rożnych regionów w kraju, gotował również gość specjalny Festiwalu - współautor książki „Lekcja smaków”, reprezentant narodowej kadry Polski na Erfurt 2016, znany z 4 edycji programu Top Chef - Patryk Dziamski.
Drugi dzień festiwalu to opowieść o cukiernictwie.Słodkości na ciepło i na zimno, warsztaty cukiernicze o tym, jak wykonać mini rzeźbę z czekolady, „Bieg Łasucha”, czy też pokaz jak zrobić lody tajskie - to wszystko czego mogli doświadczyć odwiedzający stoiska.
Nasi przedstawiciele zaprezentowali typowy wachlarz śląskich potraw, czyli były kluski z roladą i modrą kapustą, krupnoki, gołąbki i żurek śląski, a na deser oczywiście niezastąpiony śląski kołocz, kopa, a także legumina.
Wszystkim odwiedzającym niezmiernie smakowały nasze potrawy, dlatego często zgłaszali się po repetę.

KGW Ćwiklice

od 12 lat
Wideo

echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pszczyna.naszemiasto.pl Nasze Miasto