Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Festiwal Śląskie Smaki. Pszczynianie znowu pokazali że sztuka kulinarna obca im nie jest

KS
Rodzina Kubisów z Czarkowa
Rodzina Kubisów z Czarkowa
Pszczynianie potrafią gotować. Udowodnili to podczas Festiwalu Śląskich Smaków, który odbył się w sobotę w Chorzowie.

23 drużyny rywalizowały w Chorzowie o tytuł Eksperta Śląskich Smaków

Nasi reprezentanci zajęli czołowe miejsca zarówno wśród kół gospodyń wiejskich, jak również amatorów i profesjonalistów.

Jurorzy docenili przygotowane przez wiślanki kopę pszczyńską, barszcz na wędzonce z grzankami, płonącą kitę wieprzową, młodą kapustę białą zagęszczaną surowym ziemniakiem oraz chrupiące kluski ziemniaczane z dipem chrzanowym.

Wśród zespołów rodzinnych najlepsza okazała się rodzina Kubisów z Czarkowa.
Przygotowali schab wędzony, pasztetową i salceson + chleb, rosół z bażanta i wołowiny z makaronem z jaj przepiórczych
i klopsiki z bażanta i wołowiny, roladę mięsną z jelenia, kluski śląskie białe i ciemne, kapustę białą i czerwona po śląsku oraz kompot z dyni

Natomiast wśród profesjonalistów II miejsce zajęła restauracja Stara Piekarnia z Pszczyny. Kucharze z tego lokalu przyrządzili strudel z szarą renetą, zatopiony w sosie waniliowymi makowym, podawany z bakaliową mieszanką w glazurze miodowej, zupę kapuściana na słodkiej kapuście serwowaną z żeberkami cielęcymi i grzanką z hauskyjzą, comber jagnięcy z kozim serem podany na kaszotto z warzywami w towarzystwie sosów żurawinowego i miętowego.

od 7 lat
Wideo

Precz z Zielonym Ładem! - protest rolników w Warszawie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pszczyna.naszemiasto.pl Nasze Miasto