23 drużyny rywalizowały w Chorzowie o tytuł Eksperta Śląskich Smaków
Nasi reprezentanci zajęli czołowe miejsca zarówno wśród kół gospodyń wiejskich, jak również amatorów i profesjonalistów.
Jurorzy docenili przygotowane przez wiślanki kopę pszczyńską, barszcz na wędzonce z grzankami, płonącą kitę wieprzową, młodą kapustę białą zagęszczaną surowym ziemniakiem oraz chrupiące kluski ziemniaczane z dipem chrzanowym.
Wśród zespołów rodzinnych najlepsza okazała się rodzina Kubisów z Czarkowa.
Przygotowali schab wędzony, pasztetową i salceson + chleb, rosół z bażanta i wołowiny z makaronem z jaj przepiórczych
i klopsiki z bażanta i wołowiny, roladę mięsną z jelenia, kluski śląskie białe i ciemne, kapustę białą i czerwona po śląsku oraz kompot z dyni
Natomiast wśród profesjonalistów II miejsce zajęła restauracja Stara Piekarnia z Pszczyny. Kucharze z tego lokalu przyrządzili strudel z szarą renetą, zatopiony w sosie waniliowymi makowym, podawany z bakaliową mieszanką w glazurze miodowej, zupę kapuściana na słodkiej kapuście serwowaną z żeberkami cielęcymi i grzanką z hauskyjzą, comber jagnięcy z kozim serem podany na kaszotto z warzywami w towarzystwie sosów żurawinowego i miętowego.
Precz z Zielonym Ładem! - protest rolników w Warszawie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?