Chochla 2013 Pszczyna [ZDJĘCIA]

DH
Chochla 2013 Pszczyna
Chochla 2013 Pszczyna D. Hatko
VI Festiwal Pszczyńskich Maszketów "Chochla 2013" Pszczyna po raz kolejny obfitował w pyszne przysmaki kuchni śląskiej oraz emocje. Na pszczyńskim rynku tradycyjnych potraw nie kosztowali jedynie mieszkańcy tego miasta.

- Każdego roku jest tutaj bardzo bogato. Przyjechaliśmy z Jastrzębia. Warto się tutaj pojawić i skosztować tych wszystkich pyszności. Pogoda dopisuje. Przed wyjazdem do domu kupimy swojskie wędliny. Pszczynę odwiedzamy przy każdej okazji. Tutejsze lody są rewelacyjne - twierdzą Elżbieta i Tadeusz.

Ci, którzy nie mogli brać udział w ubiegłorocznym festiwalu "Chochla", żałują do dziś.

- Rok temu w tym czasie byłam w sanatorium. Szkoda, że nie mogłam brać udziału w festiwalu. Bardzo mi się podoba. Najbardziej smakuje mi sznita z fetem. Jem ją raz w roku, ze względu na zdrowie. Chochla 2013 to impreza, która jest ogólnodostępna. Można skosztować tradycyjnych potraw, ale nie tylko. Dziś np. była prezentowana kuchnia molekularna - twierdzi Maria Cieśla z Pszczyny.

Chochla 2013: Pszczyna kosztowała rosół

Potrawą którą przygotowały w tym roku koła gospodyń wiejskich z powiatu pszczyńskiego, był rosół. Jury oceniło 9 propozycji. Zwycięska została jednak tylko jedna. "Chochla 2013" powędrowała w ręce pań z Koła Gospodyń Wiejskich Wisła Wielka. Rosół, który zasłużył rosół przygotowany przez Koło Gospodyń Wiejskich Piasek. Trzecie miejsce zajęły panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Rudołtowic.

- Jesteśmy bardzo zadowolone, że "Chochla 2013" trafiła do nas. Mamy już wiele chochli zdobywanych w różnych konkursach, ale nigdy nie udało nam się wygrać w Pszczynie. Miałyśmy tutaj najwyżej drugie miejsce. Zajęłyśmy je za żur, który przygotowałyśmy w ubiegłym roku - wyjaśnia Elżbieta Nowrotek, przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich Wisła Wielka.

Chochla 2013 Pszczyna: Przepis na rosół

Jakie składnik są potrzebne do przygotowania zwycięskiego rosołu?

- Cztery rodzaje mięsa: wołowe, wieprzowe, kaczka i swojska kura. Koniecznie trzeba przygotować swojskie nudle. Oprócz tego musi być marchewka, seler, natki, sól, pieprz, maga i lubczyk - zdradza Elżbieta Nowrotek.

W tym roku organizatorzy przyznali także nagrody w pierwszym konkursie "Mała Chochla 2013". Młodzi kucharze mieli za zadanie przygotować sałatkę. Najlepszą przygotowały uczennice szkoły nr 8 w Rydułtowicach.

Polacy smakoszami czekolady

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie