MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Uwielbiasz majonez? Może ci zaszkodzić. Unikaj go przy tych schorzeniach. Kto nie może jeść majonezu?

Redakcja
Wideo
od 16 lat
Majonez gości na naszych stołach zarówno od święta, jak i na co dzień. To ważny składnik sałatki jarzynowej czy dodatek do jajek na Wielkanoc. Mimo, że jest on smaczny to jednak bardzo kaloryczny. Niektóre osoby szczególnie powinny go unikać. Kto nie powinien jeść majonezu? Sprawdź, czy znajdujesz się w gronie tych osób.

Spis treści

Czy majonez jest zdrowy?

Majonez w miseczce i na łyżce
Majonez jest smaczny, ale nie każdy powinien go jeść. Sprawdź w galerii, kto szczególnie powinien go unikać. ValentynVolkov/gettyimages.com

Majonez to kremowy, gęsty sos, który bardzo chętnie dodajemy do sałatki jarzynowej czy jajek w różnej postaci przygotowywanych na Wielkanoc. Stosujemy go także na co dzień jako dodatek do kanapek czy mięs. Podstawowe składniki majonezu to olej, żółtka jaj, musztarda, cukier i ocet lub sok z cytryny.

Te osoby nie powinny jeść majonezu. Może być dla nich bardzo szkodliwy!

Jednak majonezu nie można uznać za produkt zdrowy. Wprawdzie zawiera on witaminy A, E i K oraz nieduże ilości białka, węglowodanów i składników mineralnych, jednak jest on bardzo kaloryczny. Jedna łyżka majonezu (25 g) to aż 166 kcal, 18 g tłuszczu i 4,2 g cholesterolu. Natomiast w 100 g produktu znajduje się aż 700 kcal i 70 g tłuszczu.

Jak zrobić pyszny domowy majonez?

Zdrowszą alternatywą dla kupnego majonezu, który oprócz wymienionych wyżej składników zawiera także szkodliwe dodatki chemiczne, będzie domowy majonez. Zrobisz go bardzo szybko i łatwo z podstawowych składników, które zazwyczaj masz już w swojej kuchni.

Składniki:

  • 2 żółtka jaj,
  • 1,5 szklanki oleju roślinnego,
  • 1 łyżka soku z cytryny lub octu,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • płaska łyżeczka cukru pudru,
  • 1/4 płaskiej łyżeczki soli,
  • 12/łyżeczki pieprzu.

Jak zrobić domowy majonez?

  1. Do miski przełóż żółtka jaj, musztardę, sok z cytryny, cukier, sól i pieprz.
  2. Ubijaj mikserem lub blenderem na niskich obrotach.
  3. Gdy masa zacznie gęstnieć, powoli cienkimi strumieniami wlewaj olej cały czas miksując.
  4. Po kilku minutach majonez jest gotowy.
  5. Przechowuj go maksymalnie przez 1 tydzień w lodówce.

Kto nie powinien jeść majonezu? Zobacz, komu ten sos może zaszkodzić

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Uzupełnij domową apteczkę

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Uwielbiasz majonez? Może ci zaszkodzić. Unikaj go przy tych schorzeniach. Kto nie może jeść majonezu? - Strona Zdrowia

Wróć na pszczyna.naszemiasto.pl Nasze Miasto