MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Lodziarnie w Inowrocławiu. Zobacz miejsca, które kuszą smakiem

Redakcja Strony Kuchni
Redakcja Strony Kuchni
Polecane lodziarnie w Inowrocławiu
Polecane lodziarnie w Inowrocławiu WS Studio
Dowiedz się, gdzie znajdziesz lodziarnie w Inowrocławiu. Z pewnością lody są nieodłącznie związane z wakacjami. Chyba nikt nie wyobraża sobie słonecznego, gorącego dnia bez tego orzeźwiającego deseru. Odkryj ciekawe fakty na ich temat. Zajrzyj do wizytówek i przekonaj się, jakie smaki oferują lodziarnie w Inowrocławiu.

Spis treści

Gdzie znaleźć lodziarnie w Inowrocławiu?

Zobacz, gdzie możesz wybrać się na lody. Odwiedź katalog firm i znajdź ulubione miejsce.

Szukasz dalej? Kliknij i przeglądaj wszystkie lodziarnie w Inowrocławiu

Nie widzisz tu swojej ulubionej lodziarni w Inowrocławiu? Daj znać jej właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.

katalog firm

Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!

Jakie lody oferują lodziarnie w Inowrocławiu?

  • Lody włoskie

Robi się je z gotowych mieszanek w proszku łączonych z wodą. Maszyna zamraża tak powstałą masę. Podaje się je w formie stożka w waflu. W trakcie wytwarzania napowietrza się je, a temperatura ich przechowywania jest nieco wyższa niż pozostałych rodzajów lodów. Mają kremową, delikatną konsystencję. Najpopularniejsze są czekoladowe i śmietankowe, ale w sprzedaży są też np. truskawkowe, malinowe, pistacjowe. Do tego możemy jeszcze zażyczyć sobie polewę, także w różnych smakach.

  • Lody amerykańskie, czyli tzw. świderki

Mają kremową, miękką konsystencję, bardziej zwartą i niższą temperaturę mrożenia. Podawane są podobnie, w waflu w formie stożka. Pomijany jest jednak zabieg napowietrzania. Z tego względu nieco różnią się wyglądem od lodów włoskich, występują natomiast w podobnych smakach.

  • Lody wegańskie

Różnią się od pozostałych tym, że ich skład nie zawiera w sobie produktów odzwierzęcych. To najczęściej sorbety oraz lody robione z wegańskich zamienników np. mleka sojowego, kokosowego lub z nerkowca z dodatkiem owoców. Mają takie same walory smakowe, jak te wykonane w sposób tradycyjny i z pewnością zdrowe.

To warto wiedzieć

Krótko o historii lodów

W Polsce pisano o lodach już w wieku XVII. Po raz pierwszy przepis na ten wykwintny deser umieszczono w książce kucharskiej w 1783 roku. Wtedy przysmak ten obecny był jedynie na królewskim dworze, a w późniejszym okresie na stołach szlacheckich.

Szerszą popularność lody uzyskały w dwudziestoleciu międzywojennym. Sprzedawano je ze specjalnych wózków na ulicach Lwowa, Krakowa, Warszawy w dwóch złączonych ze sobą waflach. Powstawały także pierwsze lodziarnie, do których tłumnie ustawiali się zaciekawieni klienci.

Wyczaruj coś pysznego z tymi urządzeniami

Materiały promocyjne partnera
Okazje
od 7 lat
Wideo

Leczo warzywne. Przepis na obiad bez mięsa

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na inowroclaw.naszemiasto.pl Nasze Miasto