Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
1 z 14
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Składniki:...

Potrawy wigilijne - oto sprawdzone przepisy! Tego nie może zabraknąć na świątecznym stole w woj. śląskim

Barszcz z uszkami

Składniki:
25 dag buraków
pół pęczka włoszczyzny
1 i 1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
1 liść laurowy
5 ziaren czarnego pieprzu
sól
1 łyżka koncentratu buraczanego
1/2 szklanki mąki
2 dag ugotowanych suszonych grzybów
1/4 pęczka posiekanej natki
1 jajko
1 łyżka oleju
majeranek suszony

Przygotowanie:
Włoszczyznę obrać,pokroić na kawałki. Przełożyć do rondla , zalać 3/4 litra wody.Dodać listek,pieprz obraną 1 cebulę.Gotować wywar,dodać obrane i starte na grubej tarce buraki oraz roztarty z solą czosnek.Gotować 30 minut.Przecedzić,doprawić solą,pieprzem i koncentratem.

Z mąki, soli i letniej wody zagnieść ciasto.1/2 cebuli posiekać i zeszklić na oleju.Wymieszać z pokrojonymi grzybami,natką i jakiem przyprawić. Ciasto rozwałkować wyciąć kółeczka, na każdym ułożyć porcję farszu.Uformować uszka i ugotować je w posolonej wodzie. Gotowe przełożyć porcjami na talerze zalać barszczem posypać majerankiem.
Przepis pochodzi z portalu mojegotowanie.pl

Zobacz również

Uczniowie tarnobrzeskiej "Budowlanki" na egzaminie z języka angielskiego [ZDJĘCIA]

NOWE
Uczniowie tarnobrzeskiej "Budowlanki" na egzaminie z języka angielskiego [ZDJĘCIA]

Toruń pamięta. Uroczystości w 79. rocznicę II wojny światowej

NOWE
Toruń pamięta. Uroczystości w 79. rocznicę II wojny światowej

Polecamy

Niebezpiecznego starca możesz spotkać wszędzie. Uważaj na niego, bo jest toksyczny!

Niebezpiecznego starca możesz spotkać wszędzie. Uważaj na niego, bo jest toksyczny!

Domowe lody z mascarpone to niebo w gębie. Wystarczy zmieszać kilka składników

Domowe lody z mascarpone to niebo w gębie. Wystarczy zmieszać kilka składników

Pomysł na wycieczkę? Zamek Krzyżtopór to skarbiec historii i ciekawostek