Lokalna Marka Ziemi Pszczyńskiej, czyli produkty znaczone różą pszczyńską. Zobaczcie zdjęcia

Jolanta Pierończyk
Jolanta Pierończyk
Lokalna Marka Ziemi Pszczyńskiej
Lokalna Marka Ziemi Pszczyńskiej Pszczyńskie starostwo powiatowe
Lokalna Marka Ziemi Pszczyńskiej to nowe wyróżnienie, które będzie przyznawane produktom wysokiej jakości wytwarzanym tradycyjnie. W tej pierwszej edycji starało się o nie 18 producentów powiatu pszczyńskiego dla swoich 33 produktów. Prawo używania tego wyróżnienia dostało 13 producentów dla 26 produktów. Certyfikaty zostaną wręczone 5 czerwca 2022 podczas "Spotkań pod Brzymem".

O pszczyński znak jakości (zwany tu Lokalną Marką Ziemi Pszczyńskiej) ubiegało się 18 producentów dla 33 produktów, przyznano go 26 produktom trzynastu producentów. Są to: miody odmianowe z Pasieki św. Ambrożego Dorota Pękały z Woli i jej miody z dodatkiem suszonych kwiatów i ziół ; borowina oraz solanka ze złoża Uzdrowiska Goczałkowice-Zdrój; woreczki z lawendą Anny Mazur („Lawenda pod lasem”), mydła konopne: z nagietkiem, z wrotyczem, z żywokostem firmy BeEco Dobre z Natury Beata Marekwia; chleb z łopaty z piekarni-cukierni Brzęczek; masło z ziołami Babci Franciszki, kule i kremy serowe oraz sery pleśniowe - wszystko z mleka krowiego i koziego, a także sery dojrzewające z mleka krowiego z dodatkiem kiszki śląskiej oraz jogurty z wkładem owocowym Elżbiety Marii Grűner ( DG&JG); Fetunia - ser z mleka krów rasy jersey oraz kozi ser dojrzewający Matołek z czarnuszką Marleny i Piotra Przewoźników z Gospodarstwa Przewoźnikówka; sery kozie z Pawłowic: z czosnkiem i natką pietruszki; z przyprawą włoską; z pomidorami i bazylią, sery kozie wędzone z Pawłowic: z czosnkiem niedźwiedzim; z czarnuszką; naturalny, jogurt kozi naturalny i świeże mleko kozie ( produkty Krzysztofa Gałuszki - Kozia Rodzinka Gospodarstwo Rolne); gęsina w słoju, pasztet z gęsiną w słoju oraz kopa pszczyńska z Koła Gospodyń Wiejskich w Ćwiklicach; jaja oraz pszczyńskie grzybki z Gospodarstwa Rolnego Sylwii i Leszka Szczotków; rolada śląska z kluskami i modro kapusta oraz kopa pszczyńska z restauracji „Zacisze” Marka Ryguły; a także Pszczyńska Modro Kapusta / RIM s.c. Marek Ryguła Rafał Ostrowski i haft ręczny - Fastrygą przez Pszczynę - czepidło ( Bożena Rokita).

„Produkty te zostaną oznakowane znakiem marki - symbolem róży pszczyńskiej, która znajdowała się na strojach ludowych, np. zapaskach. To typowy element haftu, który występuje tylko na ziemi pszczyńskiej”, czytamy na stronie starostwa powiatowego w Pszczynie.

Certyfikat jakości przyznawany jest na dwa lata.

- Producenci zobowiązali się do przestrzegania zasad używania Lokalnej Marki Ziemi Pszczyńskiej i ciągłego spełniania kryteriów zadeklarowanych we wniosku o przyznanie marki - informuje Marcela Grzywacz, rzecznik starostwa.

Po dwóch latach jest możliwość przedłużenia prawa używania tego znaku jakości.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Jak przekuć naukę w sukces biznesowy? Pomogą w tym spin-offy

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na pszczyna.naszemiasto.pl Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie