Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Galette des rois to tradycyjne ciasto na święto Trzech Króli. Polecamy sprawdzony przepis Davida Gaboriauda

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Galette des Rois to wypiek przygotowany z dwóch płatów ciasta francuskiego, masy migdałowej, masła, cukru i ciemnego rumu bądź wanilii. Jednak jego najważniejszym elementem jest porcelanowa figurka lub cały migdał migdał.
Galette des Rois to wypiek przygotowany z dwóch płatów ciasta francuskiego, masy migdałowej, masła, cukru i ciemnego rumu bądź wanilii. Jednak jego najważniejszym elementem jest porcelanowa figurka lub cały migdał migdał. AB Photography/Getty Images
Objawienie Pańskie, zwane potocznie świętem Trzech Króli, jest uroczystością obchodzoną 6 stycznia w kościele chrześcijańskim. Hucznie obchodzi się je we Francji. Szóstego stycznia podaje się tam galette des rois. Ten tradycyjny wypiek to placek z ciasta francuskiego przełożony masą migdałową, w środku którego chowa się porcelanową figurkę fève, groch lub migdał. Temu, kto je znajdzie, wróży się bogactwo. Sprawdź przepis na ciasto galette des rois od mistrza kuchni Davida Gaboriauda.

W skrócie

Chcesz poznać sekret udanego ciasta francuskiego do galette des rois? David Gaboriaud podkreśla, że liczy się przede wszystkim wykorzystanie dobrej jakości składników. – Polecam również schłodzić gotowe galette około godzinę przed włożeniem do piekarnika, wtedy ciasto francuskie się ładnie listkuje – dodaje David.

Galette des rois – przepis od Davida Gaboriauda

Liczba porcji: dla 4 osób
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 30-35 minut

Składniki na ciasto:

  • 2 arkusze ciasta francuskiego
  • 1 żółtko + łyżka mleka do posmarowania ciasta
  • figurka z ceramiki lub 1 migdał

Składniki na krem migdałowy:

  • 80 g masła o temperaturze pokojowej
  • 80 g cukru trzcinowego
  • 100 g zmielonych płatków migdałowych
  • szczypta soli
  • płaska łyżka mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki amaretto lub rumu

Przygotowanie:
Ubij miękkie masło z cukrem. Dodaj zmielone płatki migdałów, mąkę i szczyptę soli. Następnie dodaj jajko i amaretto lub rum. Wymieszaj. Przełóż krem do rękawa cukierniczego i włóż do lodówki.
Wytnij dwa kółka z ciasta francuskiego o średnicy około 21 cm. Na blaszce przełożonej papierem do pieczenia połóż jedno kółko. Szprycuj kremem zaczynając od środka, zostaw około 3 cm czystych brzegów. Wbij w krem ceramiczną figurkę lub migdał. Przykryj drugim kółkiem ciasta francuskiego i przyciśnij mocno boki. Nożykiem zrób małą dziurkę pośrodku ciasta. Tępą stroną noża, narysuj linie zaczynając od środka ciasta. Posmaruj górną część placka roztrzepanym żółtkiem z mlekiem. Piecz przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza.
Wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Serwuj z wytrawnym cydrem lub ulubionymi bąbelkami.

Ciasto na święto Trzech Króli, czyli czym jest Galette des rois?

Galette des rois w północnych regionach Francji, przyrządza się na bazie ciasta francuskiego. Można je wykonać samodzielnie, jednak trzeba pamiętać, że jest to pracochłonne. Aby ułatwić sobie zadanie, warto sięgnąć po gotowe ciasto mające w składzie masło zamiast tłuszczu palmowego. Na południu Francji w dniu Epifanii, czyli Objawienia Pańskiego podawane są brioche des rois, czyli bułeczki drożdżowe z rodzynkami, połączone ze sobą, aromatyzowane skórką pomarańczową lub cytrynową. Po wyrośnięciu mają przypominać kształtem koronę.

Tradycyjne ciasto i bułeczki pieczone na 6 stycznia

Tradycja wypiekania ciasta na święto Trzech Króli sięga XIV wieku. Poza bułeczkami brioche des rois można też spotkać na południu Francji gâteau des rois. Jest to ciasto drożdżowe uformowane w wieniec przypominający koronę, faszerowane kandyzowanymi owocami. Ciekawostką jest, że na wschodzie kraju przyrządza się galette z ciasta parzonego (tak jak ptysie lub eklerki).

David Gaboriaud lubi galette z kremem migdałowym

David Gaboriaud, szef kuchni i autor książki „Coś francuskiego”, jest Francuzem mieszkającym w Polsce od 15 lat. Jego mama jest Polką. Ona przekazywała mu zamiłowanie do kultury i kuchni polskiej. Zdradził nam, jaki jest jego ulubiony sposób na galette des rois.

– To klasyczne galette z kremem migdałowym, chociaż lubię również przygotować krem na bazie zmielonych orzechów laskowych i kawałków gorzkiej czekolady. Najlepiej smakuje w towarzystwie rodziny lub przyjaciół, z zachowaniem tradycji użycia ceramicznej figurki w cieście. Osoba, która trafia na kawałek z figurką, staje się symbolicznym królem lub królową dnia.

Tradycja galette des rois

Z tym ciastem powiązanych jest kilka obrzędów. Wewnątrz umieszczano niegdyś wspomnianą już porcelanową figurkę, przedstawiającą króla lub Jezuska. Współcześnie deser podawany jest z figurkami do kolekcjonowania i nie mają już charakteru religijnego. Wkłada się figurki przedstawiające bohaterów z bajek, filmów lub postacie ze świata mody. W mniej zamożnych gospodarstwach sięgano dawniej po całego migdała, groch lub bób.

Osobie, która znalazła dodatek, wróżono dobrobyt na cały nowy rok. Znalazca był określany królem lub królową dnia i dostawał koronę z papieru, która miała wyróżnić go spośród innych gości. Ciasto zazwyczaj było dzielone na wszystkich domowników, jednak jeden z kawałków powinien być zostawiony dla niespodziewanego gościa. Taką porcję określano nawet mianem part du pauvre, co miało podkreślać ubóstwo częstowanego przybysza. Aktualnie galette des rois podawane jest w szkołach, w firmach, a nawet serwowane jest u prezydenta w Pałacu Elizejskim.

Przepis udostępniony dzięki uprzejmości Davida Gaboriaud.

Poznaj przepisy sławnych kucharzy

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasztet z białej fasoli

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Galette des rois to tradycyjne ciasto na święto Trzech Króli. Polecamy sprawdzony przepis Davida Gaboriauda - Strona Kuchni

Wróć na pszczyna.naszemiasto.pl Nasze Miasto