Fajna babka wielkanocna
Składniki:
4 jajka
250 g margaryny Palma z Murzynkiem
1 szklanka cukru
1 ½ szklanki mąki ziemniaczanej,
1 ½ szklanki mąki pszennej
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
aromat pomarańczowy
sok z połowy pomarańczy
cukier puder
kandyzowana skórka pomarańczowa
Sposób przygotowania:
Roztop margarynę Palma z Murzynkiem i odstaw do wystudzenia. Jajka i cukier utrzyj na puszystą masę. Wsyp przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną. Dodaj proszek do pieczenia i aromat pomarańczowy. Następnie wlej ostudzoną margarynę. Ciasto dobrze wymieszaj i przełóż do formy na babkę z kominem, wysmarowaną margaryną i oprószoną mąką. Babkę piecz ok. 30-45 minut w temp. 190-200°C. Ostudzoną polej lukrem, przygotowanym z soku pomarańczowego i cukru pudru. Wypiek udekoruj kandyzowaną skórką pomarańczową.
Czytaj także: Staropolska baba wielkanocna
Ekspresowa pizza z cukinii
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?