Sałatka z kopru włoskiego Składniki: 1 duża bulwa kopru włoskiego 3 gruszki 60g orzechów laskowych sok z 1 cytryny Sos 125g gorgonzoli 60 ml octu winnego 80 ml oliwy z oliwek sól, pieprz do smaku Sos: Ser obieramy ze skórki i kroimy na niewielkie kawałki. W miseczce mieszamy 2/3 sera z octem winnym, doprawiamy solą i pieprzem. Następnie stopniowo wlewamy oliwę, aż sos uzyska konsystencję emulsji. Dodajemy resztę sera i niezbyt dokładnie mieszamy, by pozostały grudki. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia. Orzechy wysypujemy na blachę do pieczenia, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i prażymy od 5 do 10 minut, aż się lekko zrumienią, a skórka zacznie odchodzić. Studzimy i siekamy. Od bulwy kopru odcinamy korzeń i twarde listki, zielone zachowujemy do przybrania. Bulwę przecinamy wzdłuż i kroimy na plastry. Obieramy gruszki, kroimy wzdłuż na pół i usuwamy gniazda nasienne. Następnie gruszki kroimy na plastry i delikatnie kropimy sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Na talerzu układamy na zmianę plastry gruszek i kopru. Sałatkę posypujemy prażonymi orzechami i podajemy z sosem. Ta sałatka była ostatnio hitem grilla, tak ze polecam , ogromnie smakowita , do mięs doskonała.