Wygraj bony do Pizzy Hut, prześlij przepis na sałatkę Wygraj bony do Pizzy Hut, prześlij przepis na sałatkę Akcja specjalna

Wygraj bony do Pizzy Hut, prześlij przepis na sałatkę (© materiały prasowe)

Masz zdjęcie do tego tematu?

Wyślij

Mamy dla Was konkurs, w którym możecie zaproszenie do Pizza Hut na nową letnią pizzę Bella Fresca i do Baru Sałatkowego. Sprawdźcie, co zrobić, żeby wygrać.

Pizza Hut na lato 2015



W ramach urozmaiconej na lato oferty sałatkowej Pizza Hut w tworzeniu kompozycji smakowych pomogą gościom restauracji specjalnie wyszkoleni ambasadorzy Baru Sałatkowego.

Jedną z najpopularniejszych sałatek na polskich stołach jest sałatka grecka. Połączenie sera greckiego, pomidorów i ogórków z sałatą lodową podkreślone oliwą znane jest nam wszystkim. Jednak dzięki rozszerzonej ofercie Baru Sałatkowego w Pizzy Hut możemy udać się w kulinarną podróż również w inne części globu. Wystarczy zmieszać trochę kuskusu z dodatkiem ciecierzycy, pomidorów, oliwek i rodzynek, i mamy gotową sałatkę rodem z Maroka. Dla fanów ostrzejszych smaków polecana jest meksykańska kompozycja złożona z czerwonej fasoli, kukurydzy i czerwonej papryki z dodatkiem jogurtu oraz oczywiście płatkami chili.

Wielką frajdę mogą sprawić też bardziej wyszukane czy nietuzinkowe połączenia. Warto spróbować miksu kuskusu, sera greckiego, arbuza i mięty. Pozornie niepasujące do siebie składniki układają się w wyjątkowo harmonijne danie. Sałatka może być również świetnym orzeźwieniem, jeśli w upalny dzień sięgnie się po sałatę, grecki ser, czarne oliwki z dodatkiem arbuza i jogurtu. Niewątpliwie do letnich kompozycji można też zaliczyć sałatę lodową z liśćmi szpinaku, truskawkami i wiórkami sera cheddar skropioną odrobią octu balsamicznego. Możliwości łączenia letnich składników sałatek jest dużo więcej. W końcu w sałatkach cała przyjemność płynie z mieszania składników i smaków.

KONKURS:



Co zrobić, żeby wygrać nasz konkurs?

1. zarejestrować się w naszym serwisie podając swoje imię i nazwisko (tylko do wiadomości redakcji)
2. w komentarzu:

Prześlij przepis na swoją ulubioną sałatkę



Nagrody otrzymają autorzy najciekawszych i najbardziej oryginalnych odpowiedzi. Na Wasze zgłoszenia czekamy do 14 sierpnia do godz. 23:59. Wyniki zostaną ogłoszone 17 sierpnia. Ze zwycięzcami skontaktujemy się e-mailowo. Zaproszenia konkursowe na menu „Letnich Smaków”, czyli pizzę Bella Fresca oraz Bar Sałatkowy ważne do 31 sierpnia wyślemy pocztą do zwycięzców.

Zgłoszenia osób niezalogowanych oraz nie mających wypełnionego w całości profilu nie będą rozpatrywane.

Zapoznaj się z regulaminem konkursów w serwisie wroclaw.naszemiasto.pl Kliknij tutaj!

Czytaj także

    Komentarze (5)

    Podane dane osobowe będą przetwarzane przez Polska Press Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie. Podanie danych jest dobrowolne. Pozostałe informacje na temat celu i zakresu przetwarzania danych osobowych oraz Twoich praw znajdziesz w regulaminie. Dodając komentarz akceptujesz regulamin.

    Zaloguj się / Zarejestruj się!

    agnieszka.galczynska@...

    Dziękujemy za wszystkie komentarze! :) Ze zwycięzcami skontaktujemy się e-mailowo.

    Pozdrawiamy,
    Redakcja

    pantera45

    Sałatka z kopru włoskiego

    Składniki:
    1 duża bulwa kopru włoskiego
    3 gruszki
    60g orzechów laskowych
    sok z 1 cytryny

    Sos
    125g gorgonzoli
    60 ml octu winnego
    80 ml oliwy z oliwek
    sól, pieprz do smaku

    Sos: Ser obieramy ze skórki i kroimy na niewielkie kawałki. W miseczce mieszamy 2/3 sera z octem winnym, doprawiamy solą i pieprzem. Następnie stopniowo wlewamy oliwę, aż sos uzyska konsystencję emulsji. Dodajemy resztę sera i niezbyt dokładnie mieszamy, by pozostały grudki. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia.

    Orzechy wysypujemy na blachę do pieczenia, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i prażymy od 5 do 10 minut, aż się lekko zrumienią, a skórka zacznie odchodzić. Studzimy i siekamy.

    Od bulwy kopru odcinamy korzeń i twarde listki, zielone zachowujemy do przybrania. Bulwę przecinamy wzdłuż i kroimy na plastry. Obieramy gruszki, kroimy wzdłuż na pół i usuwamy gniazda nasienne. Następnie gruszki kroimy na plastry i delikatnie kropimy sokiem z cytryny, by nie ściemniały.

    Na talerzu układamy na zmianę plastry gruszek i kopru. Sałatkę posypujemy prażonymi orzechami i podajemy z sosem.
    Ta sałatka była ostatnio hitem grilla, tak ze polecam , ogromnie smakowita , do mięs doskonała.

    malgoszym

    Najpyszniejsza pod słońcem a przy okazji bardzo stylowa :)

    Potrzebujemy:
    - Mix sałat z roszponką i rukolą
    - pomidorki koktajlowe
    - Boczek pokrojony w kostkę
    - Orzechy włoskie
    - Ser Grana Padano (albo inny włoski, twardy)
    - Sos vinegrette

    Boczek podsmażamy na patelni, by zrobiły się większe skwarki. Osobno musimy uprażyć orzechy włoskie, w większych kawałkach. Mieszamy sałatę, pomidorki pokrojone na pół, boczek, orzechy włoskie z sosem vinegrette. Na koniec na grubych oczkach ścieramy ser, by można było co "pochrupać".

    BOSKA sałatka, do tego białe wino, i przyjęcie jak znalazł :)

    tymczasowa

    Możecie się śmiać, że to co przedstawię ciężko nazwać wybitną sałatką, ale powiadam wam, że jest ona czymś tak przepysznym, że sami się zdziwicie. Ona została stworzona, by cieszyć ludzi, a już zwłaszcza w sezonie grillowym nic nie pasuje lepiej!

    - puszka kukurydzy konserwowej
    - sól, pieprz
    - dwa ząbki czosnku
    - 2-3 łyżki majonezu

    Wymieszać składniki (w sensie czosnek wycisnąć i dodać) i cieszyć się smakiem. To jest naprawdę mega pyszne.

    Moulin

    SelerLove Szaleństwo:

    do miski wrzucamy pokrojoną wędzoną pierś z kurczaka (1 sztuka, miłośnicy mięsa mogą dać więcej...;-) )
    1 puszkę czerwonej fasoli
    1 puszkę kukurydzy
    pół puszki ananasa (oczywiście pokrojonego w kostkę)
    1 słoik selera konserwowego
    1-2 łyżek majonezu (w zależności od upodobań)
    Wszystko razem mieszamy i gotowe! :) Można dodać do smaku szczyptę soli i pieprzu, aczkolwiek naprawdę jest to zbędne.

    Jak dla mnie najprostsza, najszybsza i NAJLEPSZA sałatka jaką kiedykolwiek jadłam.

    Smacznego! :-)