Trudno powiedzieć, które najlepsze. Żeby taki ranking stworzyć, potrzebna byłaby degustacja wszystkich po kolei. Wszystkich, czyli pączków z Piekarni i Cukierni "U Brzęczka", Piekarni i Ciastkarni "Jasiek", Cukierni "U Niedźbały", Piekarni Żuczek, Piekarni PSS Jedność, Piekarni i Cukierni Haliny Tomaszek.
Nikt jeszcze nie policzył ile wszystkie razem smażą pączków na Tłusty Czwartek, ale na pewno tego dnia trafia do sklepów i lokali kilkadziesiąt tysięcy tych ciastek. U samego Brzęczka, który jest potentatem piekarniczo-cukierniczym i ma sieć własnych sklepów nie tylko w Pszczynie - przez całą środę i noc ze środy na czwartek ogłaszane jest pospolite ruszenie pączkowe. - Chleba pieczemy wtedy mniej, za to wszystkie smażarki idą na pełnych obrotach - powiedział nam Wiesław Brzęczek. A wszystko po to, żeby rano 25-30 tysięcy pączków mogło wyjechać do sklepów i cukierni.
W Pszczynie króluje pączek tradycyjny, z dużą ilością tłuszczu i żółtek, smażony na smalcu. Klasyczne nadzienie to marmolada z dodatkiem róży lub wieloowocowa, ale są także amatorzy na pączki z masą adwokatową, bitą śmietaną, czekoladą. Jedni lubią pączki z lukrem, inni posypane cukrem pudrem. Ale najważniejsze, żeby ciasto było dobrze zrobione. Dobry pączek to taki, który ma elastyczne ciasto. Jeśli po naciśnięciu dwoma palcami ugina się, ale wraca do swej krągłości – możemy pałaszować. Jeśli palec zostanie nam w cieście – można użyć jedynie do zbombardowania tego, kto go usmażył. Słodkiego Tłustego Czwartku!!!
Pączek pączkowi nierówny, dlatego pytamy Was:
W której cukierni w Pszczynie są najsmaczniejsze pączki? Komentujcie!
Wielki Piątek u Ewangelików. Opowiada bp Marcin Hintz
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?