klienci, których dotąd można było policzyć na palcach jednej ręki, teraz przyjeżdżają z najdalszych zakątków województwa.
- Trzeba to powiedzieć, ta rewolucja była na odwal się, może przez moje nie najlepsze relacje z panią Magdą, ale dała nam rozgłos - mówi Tomek Kozibąk, właściciel restauracji Modra Pyza w Kobiórze. - Od początku programu wyczuwałem niechęć ze strony Magdy Gessler - dodaje restaurator.
Faktycznie restauratorka podczas Kuchennych Rewolucji w Kobiórze nie przebierała w słowach, krytyka dotyczyła jednak nie tylko dań czy wystroju lokalu, ale nawet stylu ubierania samego właściciela.
- Nie ubiera się białych butów do czarnego garnituru - grzmiała Gessler. Zresztą, nie podobał jej się w ogóle oficjalny styl Tomka.
- Jeśli mam ochotę ubrać się luźniej, to coś takiego zakładam, czasem jednak trzeba wyglądać biznesowo, wtedy ubieram garnitur. Pewnie gdyby pani Magda zastała mnie w dżinsach, zapytałaby czy tak wygląda poważny właściciel restauracji - odgryza się Tomek.
Przyznaje, że realizacja programu to jedna wielka nerwówka.
- W telewizji widać tylko jedną Magdę Gessler, ale cała ekipa to prawie 20 osób. Czasem w ogóle nie wiedzieliśmy, co się dzieje - mówi Tomasz.
Zmiany, jakie Magda Gessler wprowadziła w byłym już Feniksie, widać gołym okiem. Całe wnętrze utrzymane jest teraz w kolorze modrym. Zamiast skórzanych loży, wstawione zostały drewniane stoliki, ściany zdobią motywy z kapustą. Menu restauracji to głównie kuchnia śląska, wrażenie robią kluski przygotowywane na oczach gości. - Magda Gessler dała kredyt zaufania naszej restauracji, dlatego staram się stosować do wszystkich zaleceń jakie nam zostawiła - zapewnia Tomasz.
Przyznaje, że na początku łatwe to nie było. - Wszystko, co nowe, sprawia trudności. Ale teraz mamy już wprawę - zapewnia.
Z oceną dostateczną wystawioną na koniec przez Gessler się nie zgadza. - Jest niesprawiedliwa i może zniechęcić część osób.
Modra Pyza w Kobiórze: Byliście? Jak Wam się podoba?
To nie była pierwsza rewolucja w naszym powiecie
Kuchnia i Wino w Pszczynie to była pierwsza restauracja w powiecie pszczyńskim, gdzie gościła Magda Gessler ze swoim programem. Tutaj Kuchenne Rewolucje Gessler przeprowadziła w 2011 roku. Jerzy Michalik, właściciel restauracji niejednokrotnie podkreślał, że program zdecydowanie pomógł lokalowi. Restauracja specjalizuje się w daniach przede wszystkim kuchni śląskiej. Ale hitem jest tutaj tatar siekany na oczach gości.
Matalmara w Goczałkowicach-Zdroju, miała zmienić się w Willę pod Złotym Ziemniakiem, ale coś nie wyszło. Kuchenne rewolucje, jakie Magda Gessler w tym roku przeprowadziła w Goczałkowicach-Zdroju zakończyły się w sądzie. Właścicielka restauracji czuje się oszkalowana przez restauratorkę. A Magda Gessler zdecydowanie przekreśliła lokal. Obecnie przed warszawskim sądem toczą się mediacje między producentami programu, a właścicielką Matalmary. Jeśli strony nie dojda do zgody, będzie proces.
Nie tylko o niedźwiedziach, które mieszkały w minizoo w Lesznie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?