18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Śląskie Smaki: Pszczyna wprowadza dwie nowe restauracje na szlak. Karczmę Wiejską i Hotel Styl 70

Karol Świerkot
Szlak Kulinarny "Śląskie Smaki" wzbogacił się o 14 nowych lokali w tym dwa z Pszczyny. Razem liczy 35 miejsc. Z Pszczyny znajduje się na nim już aż 7 restauracji.

Nasz powiat stolicą kuchni śląskiej? Jak najbardziej. I nie ma w tym przesady. Wystarczy spojrzeć na mapę szlaku kulinarnego Śląskie Smaki. Z 23 restauracji, które zostały do niego wpisane, aż pięć jest z naszego powiatu. A w środę doszły dwie kolejne - Karczma Wiejska z Jankowic i hotel Styl 70 z Piasku.

- W porównaniu z innymi miastami Pszczyna ma bardzo dobrze rozwiniętą gastronomię - mówi Ewa Witosz, z Karczmy Wiejskiej. - Jest stolicą gastronomii, każdy znajdzie tutaj coś dla siebie.
Bo i każda restauracja wpisana do Śląskich Smaków specjalizuje się w innych daniach.
- Nasze dania to zupa z podgrzybków z łazankami, golonka warzona w piwie z warzywami oraz jabłecznik - wymienia Witosz.

Oczywiście w każdej restauracji wpisanej na szlak zjemy tradycyjną roladę z kluskami i modrą kapustą, ale jak oceniają restauratorzy nie o to chodzi, żeby wszędzie jeść to samo.

- Ta kultura chodzenia do restauracji w Polsce jest coraz większa, dzięki Śląskim Smakom można skosztować różnych potraw, w różnych restauracjach w każdym rejonie Śląska - podkreśla Witosz.
A kosztować jest czego, bowiem Śląskie Smaki, to nie tylko tradycyjna kuchnia śląska, ale także jej odsłony z innych części województwa, bo na szlaku znajdziemy też restauracje z Lelowa, Myszkowa, czy Koziegłów.
Z Pszczyny od roku na szlak wpisane są Stara Piekarnia, Frykówka i Warowania Pszczyńskich Rycerzy z Pszczyny, Zacisze z Brzeźc oraz Smak Regionu z Pawłowic.

- Ten szlak kulinarny to świetna sprawa - mówi Tadeusz Kudla z restauracji Smak regionów. - Śląskość w Pszczynie jest bardzo silna, a to ją jeszcze umacnia - dodaje. Bo jak zauważa, coraz więcej osób staje się hobbystami naszej kuchni.

- Biorą przewodnik do ręki, i np. w każdy weekend odwiedzają innej restaurację i kosztują nowych dań - tłumaczy.
W Smaku Regionu znajdą żur śląski, wodzionkę, schab po sztygarsku, hekele i szarlotkę.
Restauratorzy zgodnie twierdzą, że w naszym powiecie kuchnia śląska broni się przed fast foodami bardzo dobrze, a wręcz się umacnia.

- Ta era fast foodów powoli mija. w końcu chyba dotarło do konsumentów, że jedzenie w pośpiechu i niezdrowo ma swoje konsekwencje - zauważa Ewa Witosz. Co ważne, szlak kulinarny pogodził restauratorów, którzy bardziej niż na konkurencję między sobą, nastawieni są na współpracę i wzajemną promocję. Bo jak zauważają, w grupie siła, i w ten sposób mogą oprzeć się zalewowi zewnętrznych wpływów w naszej kuchni.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pszczyna.naszemiasto.pl Nasze Miasto